Aanbiedingen beste tuinwinkels

Tuin water geven

Aanbiedingen van sproeiers om de tuin water te geven en tips voor het optimaal bewateren van gazon en planten.

Tuin water geven met Gardena tuinslanghaspel

Tuin water geven met Gardena tuinslanghaspel

Je tuin kan niet te lang zonder water. Dat geldt zowel voor het gazon als voor de planten en bloemen. Als het te lang droog is zal je je tuin dus af en toe water moeten geven. Dat kan op verschillende manieren. Hier tips en informatie.

We kijken eerst naar het verschillende tuingereedschap voor het water geven van de tuin en hebben vervolgens tips over hoe je de tuin het best water kunt geven.

TIP: Kijk bij aanbiedingen alles voor bewatering voor duizenden producten voor bewatering tegen een lage prijs. Je vind er de beste tuinslangen, haspels, tuinsproeiers en meer tuinbewatering.

De tuin water geven met een tuinslang

De meest simpele manier van de tuin bewateren is de tuin water geven via een tuinslang. Daarvoor heb je wel een goede sproeikop nodig om het water op je juiste manier te verspreiden. Want anders spoel je de aarde weg en dat is niet goed voor de planten. 

Een goede sproeikop heeft meerde standen zoals een douchestand, een brede straal of een nevelstand. Zo kies je op welke manier je planten, struiken en bloemen water geeft. Zo'n sproeikop wordt ook wel een broes genoemd.

Gardena tuinslang met sproeikop

Gardena tuinslang met sproeikop


De tuin water geven met een tuinsproeier

Is je tuin echt droog, dan is het beter om de planten gedurende een lange tijd water te geven. Een tuinsproeier zorgt er dan voor dat je ondertussen wat anders kunt gaan doen. Een tuinsproeier is de meest eenvoudige manier om je tuin "handsfree" te besproeien. Je hoeft alleen de tuinsproeier maar af en toe even te verplaatsen.

Tuin water geven: Gardena tuinsproeier

Gardena tuinsproeier (zwenksproeier)


Automatisch de tuin laten besproeien

Maar je kunt het besproeien van je tuin ook helemaal automatiseren. Er zijn computergestuurde bewateringssystemen die met een timer of zelfs met sensoren werken. 

Dat laatste is natuurlijk het mooiste. De tuin krijgt dan alleen water als dat nodig is. Deze sensoren meten de vochtigheid van de grond en activeren de bewatering als dat nodig is (eventueel op bepaalde gewenste tijden).

Automatisch tuin water geven

Gardena sproeisysteem om tuin water te geven

Met een timergestuurde besproeiingscomputer kun je hele sproeischema's maken, waarbij op bepaalde tijden bepaalde delen van de tuin worden besproeid. Alles is mogelijk bij deze automatische besproeiingssystemen!


Een tuinslanghaspel

Ga je toch voor de tuinslang? Dan is een goed opbergsysteem belangrijk. Voor het behoud van je tuinslang, voor het gemak (geen tuinslang in de knoop) en om de tuinslang netjes op te bergen. Een tuinslanghaspel is dan het beste opbergsysteem.

Gardena tuinslanghaspel muurbox

Gardena tuinslanghaspel muurbox


Je hebt verschillende soorten tuinslanghaspels. Heel mooi zijn de systemen voor aan de muur. Deze bevestig je in de buurt van de waterkraan en je kunt de slang uittrekken naar de plek waar je water wilt geven. 

Natuurlijk is het bij zo'n tuinslanghaspel wel belangrijk dat de slang lang genoeg is. Ook heb je verrijdbare tuinslanghaspels. Deze kun je op meerdere locaties gebruiken. Maar er moet natuurlijk wel altijd water beschikbaar zijn.


Tips tuin water geven

De tuin besproeien en planten water geven lijkt geen lastig werkje, maar toch is er veel waarmee je rekening moet houden om te voorkomen dat het besproeien je planten meer kwaad dan goed doet.

Hier kun je tips vinden om je tuin op de juiste manier te besproeien. Deze gouden besproeiingstips zijn afkomstig van de specialisten van Gardena.

Gardena is één van de belangrijkste fabrikanten voor sproeisystemen voor in de tuin. Deze mensen weten dus waarover ze praten. Hier hun gouden tips voor het besproeien van de tuin:

Hou de bladeren droog

Je zou denken dat de plant een frisse douche plezierig vindt, maar natte bladeren zijn helemaal niet zo goed voor de plant. Op een hete dag kunnen natte bladeren de plant doen verbranden en bladeren die 's nachts nat blijven kunnen plantenziekten veroorzaken.

Besproei de wortels gelijkmatig

Geef alle wortels evenveel water. Planten vinden dat plezierig en het bevordert een gelijkmatige groei van de wortels. Hou er daarbij rekening mee dat de wortels zich onder de grond in alle richtingen kunnen verspreiden. Bewater het hele gebied.

Besproei niet te vaak en niet te veel

Iedere dag planten een beetje water geven is minder goed voor de plant dan twee keer per week een goede sproeibeurt. Geef de plant dan wel een goede hoeveelheid water zodat er veel water de wortels bereikt.

Maar kijk uit. Teveel water is ook niet goed. Je kunt de plant namelijk ook verdrinken. Als de grond te lang te nat is krijgen de wortels geen zuurstof en kunnen ze afsterven.

Sproei als de zon niet schijnt

Als je overdag in de zon sproeit verdampt veel water voor de plant het vocht kan opnemen. Als je 's avonds sproeit heeft de plant alle gelegenheid om het vocht (en daarmee de voedingsstoffen uit de grond) op te nemen.

Zorg voor goede tuingrond in de tuin

Goede tuingrond houdt het water goed vast en zorgt zodoende voor een goede bevochtiging van de tuin. De beste tuingrond is in dit geval een kleirijke grondsoort met kleimineralen. Met droogte houdt deze grondsoort het water goed vast, maar in de winter en met natte zomerdagen zorgt het juist voor een goede waterafvoer.

Gebruik een automatisch besproeiingssysteem 

Een automatisch besproeiingssysteem met bodemvochtigheidssensor regelt zelf de optimale besproeiing van je tuin. Gardena maakt deze automatische besproeiingssystemen.

Bij de links hier boven vind je aanbiedingen van tuinsproeiers en ander tuingereedschap om de tuin water te geven en het beste om de tuin water te geven uit de test.

Zie ook:

Onderwerp:
Tips tuin water geven. Bij droog weer vraagt de tuin om de juiste bewatering. Goed de tuin besproeien is iets anders dan de tuin een plons water geven. Hier tips voor het gazon besproeien en planten water geven bij mooi weer. Met tips m.b.t. de tuingrond, een automatisch besproeiingssysteem en gelijkmatige bevochtiging.

Zoeken

-->