Aanbiedingen beste tuinwinkels

Tuinonderhoud voorjaar / lente

Tips voor het werken in de tuin in de eerste maanden van het jaar. Tips voor onderhoud in voorjaar en lente.

Hier tips voor het tuinonderhoud in het voorjaar / lente. Als de winter afgelopen lijkt willen mensen al te snel weer de tuin in. Toch is het goed om de tuin nog even met rust te laten want sommige planten moeten na de winter herstellen. Planten hebben een winterbescherming die niet te vroeg verwijderd mag worden.

Tuin onderhoud voorjaar lente

Hier lees je hoe je in het voorjaar verantwoord tuinonderhoud kunt plegen. Onderhoud van de tuin dat zorgt voor een prachtige tuin in de zomer.

Tuin onderhoud in het voorjaar

Weg met het eerste onkruid

Het voorjaar kan je beginnen door een rondje in de tuin te lopen en het opkomende onkruid handmatig te verwijderen. Door het onkruid te verwijderen geef je sierplanten en bloembollen de ruimte om te kunnen groeien.

Grond losmaken en bemesten

Bij het onkruid verwijderen kan je ook kijken naar de grond, is deze dichtgeslagen door de winter of is deze nog gezond? Als de grond is dichtgeslagen moet deze los worden gemaakt, dit kan met een cultivator. Als de grond weer los is kan je beginnen met de bemesting van de grond. Strooi in de lente een organische meststof in de border en tussen de planten.

Mulchen

Wat later kan je een mulchlaag aanbrengen, als je dit te vroeg doet dan kan de bodem moeilijk opwarmen en kunnen planten moeilijker groeien. Planten die in het voorjaar groeien laat je met rust en snoei je pas na de bloei. Andere planten kunnen in het voorjaar gesnoeid worden.

Gazononderhoud

Regelmatig grasmaaien

Het onderhouden van een mooi groen gazon is geen makkelijk karwei. Om een strak gazon te houden moet het gras gemaaid worden, dit moet gemiddeld 1 keer per week. Door het gazon in de lente regelmatig te maaien wordt het gazon dichter, dit levert een sterkere grasmat op. Een goede lengte voor het gras is 3cm, dan blijft de kleur mooi en het gras sterk. De randen kan je met een graskantschaar of met een draadmaaier bijhouden.

Gazon bemesten

Naast het regelmatig maaien kan je het gazon in het voorjaar ook voorzien van extra voeding. Dit doe je door het gazon te bemesten. Bemesten kan iedere 6 weken van april tot aan oktober. Houdt zelf de conditie van het gazon in de gaten, als het gazon er gezond uitziet is bemesten niet altijd nodig.


Sproeien bij droogte

Een volgroeide grasmat is meestal diep geworteld en kan tegen droogte. Sproei daarom niet iedere dag bij aanhoudende droogte maar 2 keer per week. Dit zorgt ervoor dat de wortels niet lui worden. Voor de beregening van het gazon kan je het beste een zwenksproeier gebruiken, deze verspreid het water gelijkmatig.

Verticuteren

Ieder jaar moet het gazon belucht worden, dit kan door het gras te verticuteren. Dit doen je in het voorjaar en in het najaar. Verticuteren wil zeggen dat je een laagje van de grond verwijderd om de grond extra lucht te geven. Hierdoor kan het gras meer zuurstof opnemen wat de groei bevorderd.

Gazononderhoud niet meer voldoende en nieuwe graszoden nodig?

Is je tuin toen aan nieuwe graszoden? Kijk dan bij de graszoden tips en aanbiedingen.


Samenvatting:
In het voorjaar komt de tuin weer langzaam tot leven. Dit is ook de tijd van de eerste tuinklusjes. Hier tips voor tuinonderhoud in het voorjaar, bijvoorbeeld het gazon onderhouden in het voorjaar. Tuinonderhoud die je in de lente kan doen is het gazon beluchten door te verticuteren, de eerste keren grasmaaien, het eerste onkruid verwijderen en de grond losmaken en bemesten. Ook in maart en april is er genoeg onderhoud in de tuin te doen. Kijk hier boven voor de tips tuinonderhoud lente / tuinonderhoud voorjaar.

Zoeken

-->