Aanbiedingen beste tuinwinkels

Organische mest of minerale meststoffen (kunstmest)?

Hier kijken we naar het verschil en de voordelen en nadelen van de verschillende soorten mest. Namelijk natuurlijk mest (biologische mest  / organische mest) en kunstmest (minerale meststof).


Naast de biologische of organische meststoffen die is samengesteld uit natuurlijke grondstoffen als dierenmest of plantenresten zijn er ook synthetische (minerale) meststoffen. Deze meststoffen worden ook wel kunstmest genoemd.

Aan kunstmest kleven veel nadelen. Een voordeel van kunstmest is dat je planten er snel van groeien. Hiervoor betaal je echter een prijs want deze geforceerd snelle groei is niet goed voor de plant.

Het gemak van kunstmest

Een ander pluspunt van kunstmeststoffen zijn het gebruiksgemak. We kennen minerale meststoffen vooral als de producten van Pokon, Substral en Miracle, al zijn niet alle meststoffen van deze merken mineraal.

Kijk voor een overzicht van goede meststoffen tegen een lage prijs (zowel organisch als minerale meststoffen) bij de aanbiedingen van meststoffen.

In dat overzicht met aanbiedingen kun je makkelijk de voor jou best geschikte meststof selecteren. Dat kan bijvoorbeeld op de planten waarvoor de mest geschikt is. Je kunt daar kiezen voor de beste mest voor bloemen, struiken, fruit, groente, kruiden, gazon, bomen, kamerplanten, hagen en meer.


Gazon mest organisch Ecostyle

Gazon mest organisch EcostyleOrganische of biologische meststoffen

Organische meststoffen zijn 100% natuurlijk. Vaak staat mest van koeien of resten van planten aan de basis van biologische / organische mest. Vaak zijn er ook micro-organismen (bacteriĆ«n en schimmels) aan de meststof toegevoegd. 

Met organische mest hebben planten een natuurlijke groei. De meststoffen worden door de natuur omgezet in voedingsstoffen voor de plant en ze verbeteren de bodemstructuur. De plant neemt zelf uit de grond wat hij nodig heeft. Dit proces gaat niet snel maar verloopt heel natuurlijk.DCM organische mest


DCM en Ecostyle zijn grote producenten van organische meststoffen.

Minerale meststoffen (kunstmest)

Kunstmest is oplosbaar in water. Hierdoor is het makkelijk door de plant op te nemen. Hieraan kleven echter ook nadelen. Doordat de minerale meststoffen in het grondwater worden opgenomen is de plant gedwongen deze te gebruiken. 

De plant kan dus niet zelf regelen welke stoffen hij opneemt en in welke verhoudingen. Het gevolg is een snelle geforceerde groei die de plant kwetsbaar maakt voor ziekten en plagen. 

Ook bevatten sommige soorten kunstmest te veel zouten. Deze kunnen de haarwortels aantasten en bij het bemesten bij zonnig weer kan er verbranding optreden.


Pokon kalk meststof

Organische / biologische meststoffen hebben daarom onze voorkeur. Bij de bovengenoemde aanbiedingen kun je voordelige meststoffen van de diverse mestsoorten vinden. Zowel biologische mest / organische mest als minerale mest / kunstmest.

Zie ook: Tips planten tuin


Samenvatting:
Je hebt organische / biologische meststoffen en minerale meststoffen (kunstmest). Wat is de beste mest? Met kunstmest kun je de groei versnellen maar een geforceerde groei maakt de plant kwetsbaar voor ziekte en plagen. Kijk bovenaan voor aanbiedingen van alle soorten mest voor in de tuin.


Foto bovenaan: ECOstyle

Zoeken

-->