Alles tegen onkruid
Kijk bij onderstaande benodigdheden om het onkruid te lijf te gaan.- Overzicht aanbiedingen meer dan 600 onkruidbranders en andere onkruidverwijderaars
- De beste onkruidbranders en andere onkruid verwijderaars uit de test
- Tips, aanbiedingen en test onkruidbranders
Onkruidbranders
Het meest effectieve middel tegen onkruid is de onkruidbrander. En nog een milieuvriendelijk middel ook (behalve voor het onkruid). Bij een onkruidbrander komen namelijk geen giftige en chemische middelen aan te pas. Het onkruid wordt alleen met hitte bestreden. Deze hitte dood het onkruidplantje tot aan de wortel zodat het onkruid ook niet terugkomt. Enkele dagen na het verhitten van het onkruid met de onkruidbrander kun je het dode onkruid gewoon wegvegen.
Je hebt twee soorten onkruidbranders. De onkruidbranders die met een gasflesje werken en de elektrische onkruidbranders. Bij de tweede versie hoef je geen gasflesje te kopen en te gebruiken wat natuurlijk wel zo plezierig is, maar het nadeel is natuurlijk wel dat je aan een snoer vast zit. Met een stroomhaspel kun je wel de hele tuin door.
Onkruidbranders worden vooral gebruikt voor onkruid tussen tegels.
Duur is een onkruidbrander niet. Voor een euro of 30 heb je al een goede onkruidbrander. Dat geldt zowel voor onkruidbranders op gas als voor elektrische onkruidbranders.
Kijk bij de bovenstaande aanbiedingen voor de laagste actuele winkelprijzen.
Onkruidstekers
Een andere manier van onkruid bestrijden is via de onkruidsteker. Met een onkruidsteker grijp je het onkruid beet, drukt deze in de grond, dan maak je een draaibeweging en trekt vervolgens het onkruid met wortels en al uit de grond. Je zou een onkruidsteker dan ook een onkruidtrekker kunnen noemen.
Een onkruidsteker wordt vooral gebruikt voor groot onkruid dat in een gazon, in een bloembed of in een border staat zoals de paardenbloem, ganzenvoet, fluitenkruid en perzikkruid.
Je hebt onkruidstekers met een lange steel waarbij je staand het onkruid kunt uittrekken en onkruidstekers die je in de hand neemt. Kijk voor alle mogelijkheden bij de bovenstaande aanbiedingen.
Voegenkrabbers en voegenmessen
Onkruid tussen de tegels kun je weghalen met een onkruidbrander, maar je kunt ook een voegenkrabber gebruiken. Met een voegenkrabber schuur je het onkruid of gras tussen de tegels weg. De meeste voegenkrabbers zijn handgereedschap, maar je hebt ze ook met steel zodat je niet continue hoeft te bukken.
Onkruid kun je ook tussen de tegels wegsnijden. Daarvoor gebruik je een voegenmes.
Voegenborstel
De voegenborstel is te vergelijken met de voegenkrabber, maar deze onkruidverwijderaar is uitgerust met een harde borstel waarmee je het onkruid tussen de tegels weg kunt krabben. Ook het onkruid, bijvoorbeeld mos, op de tegels zelf kun je zo wegvegen als is de voegenborstel daar eigenlijk niet voor gemaakt.
In tegenstelling tot de voegenkrabber is de voegenborstel in de meeste gevallen van een lange steel voorzien. Kijk voor alle mogelijkheden en prijzen bij de bovenstaande aanbiedingen.
Elektrische onkruidborstel
Ook de elektrische onkruidborstel is een voegenborstel, maar dan elektrisch. Normaal gesproken vraagt het gebruik van een voegenborstel best wat kracht. Maar een elektrische voegenborstel gaat het bijna vanzelf.
De ronde borstel draait automatisch rond en doet daarmee meteen dienst als wiel. Zo rijdt de elektrische onkruidborstel vanzelf naar voren en hoef je hem alleen te leiden. Handig voor wie veel voegen onkruidvrij te maken heeft of voor wie het gebruik van een handmatige voegenborstel lichamelijk te intensief is.
Schoffel
En dan is er natuurlijk nog de klassieke schoffel, om het onkruid weg te schoffelen. Met een schoffel haal je het onkruid weg uit de aarde, bijvoorbeeld in een border, bloemperk of groentetuin. Met de schoffel haal je het onkruid los en naar boven. Daarna wel even de onkruidresten weghalen om te voorkomen dat het onkruid zich weer wortelt.
Onkruid voorkomen
Onkruid voorkomen is helaas niet echt mogelijk, maar er zijn wel manieren om het onkruid moeilijk te maken.Onkruid in de border kan rampzalige vormen aannemen. Vooral met zevenblad blijf je schoffelen en wieden. Voorkomen is beter dan genezen. Daarom hier tips om onkruid in de border tegen te gaan.
Laat onkruid niet groeien
Het is naar werk, maar als je onkruid zijn gang laat gaan kan het een onhandelbaar probleem worden waartegen alleen weggraven nog helpt. Maak daarom van maart tot december regelmatig de border vrij van onkruid. Vooral in het voorjaar is dat erg belangrijk. En tref ondertussen maatregelen. Deze vind je hieronder.Gebruik een riek
Met gewoon wieden en schoffelen kun je het onkruid zich laten verspreiden. Je breekt de wortel, waarna hier weer een nieuw aftakking uitgroeit. Je moet de wortel dus in zijn geheel verwijderen. Dit gaat het beste met een riek.Steek de riek in de grond en haal deze met een schokkerige beweging weer naar boven. Haal alle wortels die zo boven komen goed weg. Dit heet uitpuinen. Helaas werkt uitpuinen alleen goed als er zich geen wortels van andere planten bevinden.
Houtschilfers
Wil je geen begroeiing in bepaalde delen van de border, dan kun je houtsnippers tegen onkruid gebruiken. Houtsnippers in bijvoorbeeld de borders verbeteren niet alleen de kwaliteit van de grond en gaan uitdroging van deze grond tegen, maar ze vormen ook een barrière tegen onkruid. Bovendien staan houtsnippers in een border best mooi.Mulchlaag
Een mulchlaag wil ook nog wel eens helpen. Met versnipperd gras en versnipperde bladeren kun je een laag in de border aanbrengen die het onkruid tegengaat.Anti-worteldoek
Anti-worteldoek is eigenlijk voor onder bestrating bedoelt. maar in sommige gevallen kun je het ook in borders gebruiken, op plaatsen waar geen planten de grond in gaan, met een dun laagje aarde erover.Borderrand
Bang dat het onkruid van de buren in jouw border terecht komt? Plaats dan een borderrand van minimaal 30 centimeter diep. Dus een border vrij diep onder de grond, waar het onder de grond groeiende onkruid niet langs kan.Onkruidbestrijding
Wil je onkruid met harde middelen bestrijden, kies dan voor een onkruidverdelger op basis van vetzuren. Deze zijn het minst milieubelastend. De Ultima onkruidbestrijders van Ecostyle zijn milieuvriendelijk en effectief. Mos kan met kalk worden tegengegaan.Azijn
Ook heel goed tegen onkruid is azijn. Maar kijk heel goed uit, ook je planten kunnen niet tegen azijn. Dit is dus alleen te gebruiken op plekken waar zich geen wortels van planten bevinden. Ook is azijn slecht voor insecten zoals bijen. Azijn is ook niet zo geschikt voor borders, wel voor tegels.Folie
Lijkt je tuin helemaal verloren? Bedek de tuin dan minimaal drie maanden met zwart folie. Daaronder gaat al het onkruid dood.Bodembedekkers tegen onkruid
Ook bodembedekkers kunnen onkruid voorkomen. Waar het ene plantje staat, kan het andere plantje immers niet meer staan. Bovendien zorgen bodembedekkers er voor dat het humusgehalte in de grond op peil blijft.Zorg voor voldoende begroeiing in de border. Onkruid groeit alleen goed als er ruimte en licht is. Door bodembedekkers te plaatsen voorkom je dat er op die plaats onkruid kan groeien.
Vaak gebruikte bodembedekkers tegen onkruid
Wat namen van bodembedekker? De klokjesbloem, het Vergeet Mij Nietje en het Zonneroosje, Ooievaarsbek, Leliegras, Vetkruid, Nagelkruid, Mansoor,.. het zijn allemaal populaire en veel gebruikte bodembedekkers. Ook de aardbei wordt vaak voor dit doel gebruikt. Met als extra voordeel dat hij ook nog eens lekkere vruchten geeft.Bodembedekker in de schaduw
Als je een bodembedekker zoekt voor een schaduwplek is de Kleine Maagdenpalm (Vinca minor) een aanrader. Dit is een makkelijke bodembedekker die weinig zon nodig heeft. Voor een bodembedekker een goede eigenschap omdat deze planten vaak in de schaduw van bomen en struiken staan.De Kleine Maagdenpalm komt in verschillende varianten voor. ]Hij is er als de bekende blauwe Vinca minor Bowles maar de Kleine Maagdenpal, is er ook in witte (Alba) en rode (Rubra) varianten.
Alle populaire bodembedekkers vind je online bij de online tuincentra met aanbiedingen tuinplanten.
Zie ook:
Onderwerp:
Hier vind je alle middelen tegen onkruid in de tuin. Zowel middelen om onkruid te voorkomen als om onkruid te verwijderen. Voor het verwijderen van onkruid vind je hier bijvoorbeeld goede onkruid branders, maar ook onkruid stekers, onkruid borstels, messen en krabbers. Maar ook huismiddelen tegen onkruid en goede bodembedekker tegen onkruid komen hier aan de orde.