Aanbiedingen beste tuinwinkels

Plantenvijver: Vijver zonder vissen

Een plantenvijver, ook wel natuurvijver genoemd, is een vijver zonder vissen. Dat is makkelijker, goedkoper en je kunt een prachtige vijver met planten ontwerpen.

plantenvijver zonder vissen

Denk je bij een tuinvijver meteen aan vissen? Dat hoeft niet perse. Een mooie sfeervolle vijver zonder vissen kan namelijk ook. Wij kijken hier naar een natuurvijver of plantenvijver. Dat is een vijver waarin niet de vissen maar de planten de hoofdrol spelen.

Geen filter nodig bij een vijver zonder vissen

Een vijver met planten maar zonder vissen heeft als groot voordeel dat er geen filtersysteem nodig is om het water gezond en helder te houden. De kosten van zo'n natuurvijver zijn ook veel lager dan die van een vijver met vissen. Vrijwel alle kosten zijn eenmalig, als je de planten voor de vijver koopt.

Verschillende planten, verschillende dieptes

Een natuurvijver of plantenvijver is op z'n mooist als je de vijver verschillende dieptes geeft. Dit geeft je de mogelijkheid veel verschillende waterplanten te gebruiken in je vijver, de ene plant heeft nou eenmaal meer diepte nodig dan de andere. Als diepste punt kun je 80 tot 100 centimeter aanhouden.

Een plantenvijver is het mooist als deze één is met je tuin. Tuin en vijver moeten als het ware in elkaar over lopen. De randen van de vijver moeten niet zichtbaar zijn. Dat effect bereik je met de begroeiing rondom de natuurvijver.

Een mix van planten in de plantenvijver

Met een mix van zuurstofplanten, moerasplanten en drijfplanten kun je een gezonde natuurlijke vijver creëren waarin je niet hoeft te filteren. Zuurstofplanten (bijvoorbeeld fonteinruid en waterpest) gaan algengroei tegen omdat ze het voedsel voor de neus van de algen wegkapen. Drijfplanten (bijvoorbeeld kroosvaren en waterhyacint) houden het water helder.

Tip: Alles voor de vijver in je tuin kun je vinden bij de aanbiedingen beste winkels voor de vijver.

Zie ook: 

Zoeken

-->