Aanbiedingen beste tuinwinkels

IJsvrijhouder voor een gezonde vijver in de winter

Het is slecht voor de vissen als er ijs in de vijver ligt. Een ijsvrijhouder is een simpele manier om de vijver altijd ijsvrij te houden.


ijsvrijhouder vijver

In de winter blijft het leven in de tuinvijver onder het ijs gewoon actief. Rottingsprocessen van onder andere plantenresten blijven plaatsvinden waardoor er giftige gassen als zwavelwaterstof in het water komen.

Normaal ontsnappen deze stoffen, maar door het ijs kan dat niet. Met rampzalige gevolgen. De oplossing is een deel van de vijver ijsvrij te houden. Handmatig of met een ijsvrijhouder.

Tip: Wil je weten wat er allemaal aan ijsvrijhouders voor de vijver te koop is? En wat deze ijsvrijhouders kosten? In het overzicht alle ijsvrijhouders vind je ze allemaal!

Laat vissen de winter overleven

Door de giftige gassen in het water komen vissen en andere dieren in de problemen. Hun ademhalingswegen raken verlamt en de hoeveelheid zuurstof in het water neemt af. Als dit te lang duurt sterven de vissen in de vijver. Het is dus zaak een opening in het ijs te houden waardoor de gassen uit de vijver afgevoerd kunnen worden en waardoor zuurstof naar binnen komt.

IJsvrijhouder voor de vijver

Dit gat kun je zelf hakken en in stand houden, maar bij strenge vorst is dat laatste lastig. Vooral 's nachts. Er zijn echter handig hulpmiddelen die de opening zelfstandig ijsvrij houden. Deze worden een ijsvrijhouder genoemd.


Laat maar dobberen

Je hebt ijsvrijhouders van onder andere Gardena en Superfish. Een ijsvrijhouder is een drijver die in de vijver ronddobbert en ook als de vijver dichtvriest in het water blijft liggen. Via luchtkanalen legt deze drijver een verbinding tussen het water en de omgeving. Giftige gassen kunnen worden afgevoerd en verse zuurstof kan het water in. Ondanks het ijs blijft het ecosysteem van de vijver onder water op die manier gezond.

IJsvrijhouder met en zonder luchtpomp

Je hebt ijsvrijhouders met en zonder luchtpomp. De laatste zijn natuurlijk beter, maar vragen wel een stroomvoorziening. Duur zijn ze niet. Onder de 15 euro heb je al een vijver ijsvrijhouder met luchtpomp.

Tip: IJsvrijhouders en andere artikelen voor de vijver koop je voordelig online bij de beste online vijverwinkels.

Zie ook: Meer vijver tips

Zoeken

-->