Aanbiedingen beste tuinwinkels

Bomen

Niets ten nadele van planten, struiken en bloemen, maar echt een gezicht krijgt een tuin vooral door het plaatsen van bomen. En ook bomen kun je tegenwoordig online kopen.


Wij kijken hier naar verschillende soorten bomen voor in de tuin. Bomen die je jong kunt kopen, of als een volwassen boom.

Bijna alle bomen zijn te krijgen als klein jong boompje of als een volwassen boom. Natuurlijk is een volwassen boom aanmerkelijk duurder, maar het voordeel is dat je dan meteen een echte boom in je tuin hebt staan en daar niet vele jaren op hoeft te te wachten. Volwassen bomen worden daarom nogal eens gebruikt om tuinen van nieuwbouw huizen van hun kaalheid af te helpen.

Online bomen kopen

Bomen kun je het best online kopen. De keuze is namelijk enorm groot en de prijzen liggen laag. Dat scheelt vooral als je een volwassen boom koopt of meerdere bomen nodig hebt.

Kijk in het overzicht van beste winkels om online bomen en planten te kopen voor het online aanbod.

In dit overzicht kom je verschillende termen tegen die we hieronder zullen verklaren:

Halfstam

Een halfstam is een laag boompje met een stamlengte van circa anderhalve meter. Een laagstam is dus een laag boompje. Wie een halfstam wil zien kan eens in de Betuwe kijken, daar staan er ontelbaar veel. 

Fruitbomen zijn tegenwoordig namelijk vaak halfstam bomen. Dat plukt namelijk makkelijk en ook voor onderhoud kun je er makkelijk bij (bijvoorbeeld snoeien) en het fruit is zo makkelijk te plukken.. Bekende halfstammen voor in de tuin zijn naar fruitbomen de esdoorn, ceder, kardinaalshoed, camelia, sering, laurierkers en dwergcypres.


Hoogstam

Hoogstammen zijn ECHTE bomen. Vanaf zo'n twee meter praten we pas over een hoogstam. Dit zijn de bomen zoals je ze ook in een bos en in lanen tegenkomt. Bijvoorbeeld de beuk, berk, Amerikaanse eik, hazelaar, grove den, lijsterbes, esdoorn en amberboom.

Laagstam

De laagstam is eigenlijk geen boom maar een struik. Deze slaan we dus even over.

Zuilboom

Zuilbomen zijn handige bomen voor in de tuin want deze lange slanke bomen nemen nauwelijks ruimte in maar schieten toch tot wel 20 a 30 meter de lucht in. 

De Italiaanse cypres is een bekende zuilboom evenals de Japanse notenboom, de Japanse kers, de zuilbuik, de goudiep en de haagbeuk. Er zijn ook berken die zuilvormig groeien.

Treurbomen

Treurbomen (pendula of tristis) zijn bomen waarvan de takken treurig richting grond hangen. Ze hebben een sterk krommende top en de takken buigen treurig naar de grond. De treurwilg is de bekendste treurboom, maar er is ook nog de gouden regen met zijn mooie gele hangende bloemen en de treurbeuk en de treurberk. bloemen en de treurbeuk.Leiboom

Leibomen worden steeds populairder, maar heel nieuw is de leiboom niet. Denk maar aan de leilinde die vroeger al vaak bij boerderijen stond. 

De leiboom is een boom waarbij de takken in horizontale richting groeien. Dat doet de boom niet uit zichzelf maar dankzij het plaatsen van een frame dat de takken leidt. Na een jaar of vier kan het frame worden weggehaald. 

Een leiboom moet wel twee maal per jaar worden gesnoeid om de speciale vorm te behouden. Alleen goed te snoeien bomen komen voor een carrière als leiboom in aanmerking.

Bomen die als leiboom kunnen groeien zijn o.a. de linde, de esdoorn, de laurierkers, de plataan, de moerbei en de amberboom.  Maar ook de hulst, de beuk, de moeraseik, de olijfwilg, de sierappel en de sierpeer.

Fruit van een leiboom wordt ook wel leifruit genoemd. Bekend leifruit zijn appels, peren en kersen.


Dakboom

Een dakboom is ook een soort leiboom, maar deze heeft de vorm van een natuurlijke parasol. Ook dit is een gevolg van het leiden van de takken. Daarvoor worden bij een dakboom bamboestokken of aluminium ringen gebruikt. Ook bij een dakboom kan na een paar jaar het frame weg.

Een dakboom kan als natuurlijke parasol dienen. De beste parasolvorm krijg je door de takken via aluminium ringen of bamboestokken te leiden. Als de dakboom eenmaal goed zijn vorm te pakken heeft (na jaren) zal deze ook zonder hulp zijn parasolvorm behouden. 

De dakplataan is de meest bekende dakboom, maar ook de berk, de liquidambar, de ceder, de haagbeuk, de sierpeer, de sierappel en de moerbei kun je als dakboom laten groeien.

Zie ook:


Kijk in het eerder genoemde overzicht met online aanbieders van bomen voor meer informatie.

Zoeken

-->